2017

februari 1st, 2017

2017 01 31

De maand januari zit er inmiddels al weer op.
Winter is het op dit moment niet echt hier, temperatuur ligt rond het vriespunt, af en toe zon, af en toe bewolkt, slechts 1 keer sneeuw geruimd. Er is 2 keer zo’n 10 tot 15 cm gevallen, maar de 2e keer begon het meteen flink te dooien, dat scheelde al weer.

Het teveel aan water(druk) in de nieuw geboorde waterput is voorlopig opgelost. Dit straaltje stroomde 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 7 weken lang.

Er is 40 cm onder het grondoppervlak een gat met een diameter van 5 cm. in de nieuwe stalen pijp – en in de oude (gegraven) waterput geboord en er is een leiding gelegd van de nieuwe naar de oude put. Tot nu toe gaat het teveel aan water via die leiding naar de oude put.

Het waterfilter in onze kelder loopt nu niet meer de hele dag en dat scheelt weer aan stroom en slijtage. Dat stuk tuin ziet er trouwens niet uit.

Het oude stookhok is nu onze provisie/voorraadkamer (kan ook als 2e slaapkamer begane grond gebruikt worden en is “bijna” klaar. De stopcontacten zijn vernieuwd en de wateraansluitingen die er zaten zijn afgesloten. Nu de afvoer nog dichtgooien met cement en nog 3 OBS platen aan het plafond plakken, dan is dat project helemaal klaar.

In de hal bij onze “voordeur” is de kraan aangepast en er is een buitenaansluiting gekomen, dus voorlopig zijn we er wel klaar mee.

Het huis tegenover ons is per de 1e januari bewoond door iemand anders. Door wie, geen idee, volgens Niklas iemand die schapen houdt. Pahn weet er ook niet meer van. Zo zie je maar weer.

Na een paar dagen -15 en -18 en een week de auto niet gebruikt startte die met moeite, na een ritje Kalmar was dat weer verholpen. Zal wel binnenkort een nieuwe accu moeten worden.

Eric en Yvonne zijn voor de kerstdagen nog een weekje geweest, was heel gezellig en leuk.
Voor de “julbord bij Ikea” test zijn ze glansrijk geslaagd, dat wordt de volgende keer de echte versie, vooropgesteld dat ze ruim genoeg van te voren hier zijn, maar dat heeft nog even tijd.

Mijn Wifi signaal in huis stoorde regelmatig, wat heel erg irritant was, vandaar dat ik voor boven maar weer terug ben gegaan naar het ouderwetse, maar betrouwbaardere kabelnetwerk. Maar ja, als het aankomende signaal een steekje laat vallen, helpt de duurste kabel niks, maar dat komt gelukkig zelden voor de laatste jaren.

Eric heeft me gelukkig geholpen bij het installeren van een NAS, soort slimme harde schijf buiten de PC om, zodat ik nu alles op 1 plaats heb en dat werkt met een aantal dingen een stuk gemakkelijker. Daarnaast is de email nu ook op IMAP, zodat ik niet meer de email “moet” ophalen met “al mijn apparaten”.
Al met al zijn we nu als gepensioneerde oudere jongere (ha ha) weer aardig geautomatiseerd.
Heb een lijstje gemaakt met alle inlognamen, wachtwoorden etc., jeminee, wat een boel. Zal geen opsomming geven, maar zit nu al op 30 en ben nog niet halverwege.

Omdat er soms weinig in onze afvalcontainer zit en het af en toe flink waait heb ik een windbeschermer gemaakt – dan waait hij niet meer omver en bv. de weg op of over.

2016

januari 24th, 2016

2016 11 14
Maar weer eens naar Åseda gegaan, naar de loodgieter want…. we hebben niet te weinig water maar teveel. 🙂 Ja, is weer eens wat anders.
Zaterdag morgen keek Lyda naar buiten en meldde dat er zich naast de nieuwe bron een plas water aan het vormen was. Gekeken en ja hoor, over de rand van de waterputpijp liep een straaltje water de tuin in.
Mailtje gestuurd naar de loodgieter en tot onze geruststelling en verbazing werd er gereageerd en gevraagd wat er nu precies aan de hand was? Uitgelegd en hij kwam meteen. Vermoedelijk 1 van de 2 pakkingen lek, dat kwam wel eens voor. Nee, dat was het niet. We hadden tot zijn stomme verbazing te veel water. We moesten het maar een maandje aanzien. Hij boorde bovenaan een gaatje in de buis, nu stroomt er 24/7 een straaltje water de tuin in. Afijn, never a dull moment.
2016 11 11
De meeste sneeuw rond Stockholm sinds 111 jaar. Trump wordt president – hoe is het toch mogelijk.
We zijn nog steeds bezig het oude stookhok om te “toveren ” tot een “min of meer normaal” voorraadkamertje. Dat lukt aardig, maar we hebben er wel heel veel tijd voor nodig. Gelukkig hebben we die.
Een eekhoorntje zat op zijn gemak te genieten van de vogelzaden etc. in onze tuin. Jammer dat de foto’s zoals gewoonlijk weer door het glas van het raam genomen moest worden.

img_3992

img_3991

2016 11 05
Het beekje stroomt weer voor het eerst sinds half mei. Een goede zaak voor de mensen met een waterput in de regio. Het regent en sneeuwt flink.
Na een weekend regen en sneeuw werd ik maandagmorgen (7 nov.) om 7.35 u gebeld door Anders van de dorpsgarage. Ik had daar om 08.00 u een afspraak voor de 120.000 km beurt maar vooral om de winterbanden te monteren. We stonden net helemaal aangekleed klaar toen mijn handy ging. Er was het hele weekend de nodige sneeuw gevallen en het was chaos daar. Of ik om 9.30 u kon en wilde komen dan werden de winterbanden er even ondergezet en die beurt kwam wel een andere keer. Ok,doen we.

2016 10 28
Wat een leuk familiebezoek weekje in Nederland had moeten zijn werd geen nachtmerrie, maar echt leuk is anders. De heenreis was prima, op zondag, bijna geen vrachtwagens, geen problemen onderweg en een super ontvangst door Yvonne, Theo en Luci en Eric en later Gerda.
’s Avonds meteen een etentje, gezellig en heerlijk, maar mijn pink dacht daar anders over. Donkerrood en flink ontstoken en dit al 3 of 4 dagen achter elkaar betekende maar 1 ding: maandagmorgen meteen proberen een afspraak bij een dokter te regelen en dat was geen probleem: 8.10 uur gebeld en om 9.30 werd ik verwacht. Chapeau dokterspraktijk Winschoten!
Antibiotica was de oplossing en ik begon meteen met innemen, daarna door naar Meppel want daar hadden we ’s namiddags afgesproken met Eddy en Erik en Henny. Met een indrukwekkend pinkverband een prima avond gehad maar dinsdagmorgen begonnen de eerste tekenen van een rommelende buik zich al aan te kondigen. Desondanks met Ard en Petra een heel, heel gezellige avond gehad. Lekker bijgepraat en heel rustig aan gedaan met het eten en drinken.
Woensdag zouden we naar Marja en kinderen gaan en hoewel ik als een heel hoge berg tegen 3 uur autorijden op zag, de voorspelde diarree was inmiddels alom aanwezig, “moest” dat doorgaan totdat een berichtje van Marja binnenkwam dat ze flink de griep had met alle bijbehorende verschijnselen en het moest wel griep zijn, de kinderen hadden het net achter de rug. Dat was de emmer die overliep, ook nog een grote kans op zo’n rotgriep erbij, we moesten er niet aan denken. Jammer maar helaas, het bezoek aan Den Haag werd gecancelled en het daaraan gekoppelde bezoek aan Peter en Freerkje (bij Utrecht in de buurt) kwam voor woensdag helaas ook te vervallen. Omdat het al menig jaar geleden is dat we elkaar “live” hebben gesproken, werd op donderdaggehoopt. Maar de donderdag was een herhaling van woensdag: Freerkje meldde dat ze flink de griep had en mijn klachten waren ook niet echt verbeterd, ook dit bezoek werd gecancelled met als gevolg dat het bezoek aan Erik en Henny, dat voor vrijdagmiddag gepland was, op de terugweg van Peter en Freerkje, ook verviel, want hoewel al licht aan de beterende hand, het was toch weer een paar uur in de auto. Dit werd Erik en Henny te gek en ze zijn zaterdag nog “even” naar Winschoten gereden om nog even lekker bij te praten en afscheid te nemen. Eric en Gerda kwamen we gelukkig ook nog een paar keer tegen; alleen zijn we door alle drukte rond mijn pink met bijbehorende ongemakken helemaal vergeten naar Dieuwke en António te gaan om bij te praten. Sorry. Zo zie je maar weer dat een volle en goede planning danig in de war kan lopen door een kleinigheid als een flink ontstoken pink met een antibiotica kuur.
Eenmaal weer terug (de terugreis ging boven verwachting goed, wel bij een stuk of 7 tankstations gestopt natuurlijk) direct naar de loodgieter in Åseda om het filter te regelen voor de problemen met ons nieuwe water (teveel ijzer en mangaan erin). Filter is inmiddels geplaatst en het water is een heel stuk helderder en prima te gebruiken. We houden het nog een tijdje in de gaten, maar als het zo blijft is het prima.

photo_2016-10-29_11-38-30-filter

Mijn pink is bijna weer ok, nog een tikkie roze en de bijwerking van de antibiotica is verdwenen, de rust is ook weer terug, kortom, we zijn weer thuis.
Bij thuiskomst viel het aantal gevallen appels op, honderden, misschien wel duizenden appels lagen onder de bomen. Het had lekker gewaaid en we hebben nu 6 keer met een lading emmers en bakken naar de groenstort gereden om ze weg te gooien.

photo_2016-10-29_11-36-58-bladeren

In het oude stookhok is een radiator geplaatst, omdat de kachel daar weg is, is ook meteen de warmte weg daar, misverstandje tussen de installateur en mij zullen we maar zeggen. 🙂

2016 09 28
Het is al weer een hele tijd geleden dat ik een stukje op mijn blog heb geschreven. Er was gewoonweg niets bijzonders te melden.
Maar nu hebben we een aantal dingen gedaan die m.i. de moeite van het vermelden waard zijn:
We hebben een waterbron laten boren en we hebben “bergvärme” genomen i.p.v. pellets.
Een hele doos met kronen, maar dan hebben we ook wat….. tenminste, daar gaan we maar van uit.
Hoe het begon, dat was vorige zomer. Deze was, zoals meestal: lang, warm en heel weinig neerslag.
Zo weinig dat we in juli 2015 al rustig aan moesten doen met het water. In september of daaromtrent hebben mijn broers en ik een watermeter gefabriceerd en vanaf dat moment konden we heel gemakkelijk, vanuit ons kamerraam het waterpeil in de gaten houden.
We zagen het vorig jaar gestaag dalen en dat was best lastig.
We zeiden toen tegen elkaar: Ok, voor dit jaar was het net te doen, maar als het het volgend jaar weer net zo is, dan doen we er wat aan – conform ons motto dat als er iets is waar je je iedere dag aan ergert, dan kun je daar beter wat aan doen.
Dit jaar was het nog erger, de zomer begon eerder, was warmer, nog minder regen en al eind mei begon het rap minder te worden met de watervoorraad.
We begonnen na de winter in april met 450 cm beschikbaar en daar was eind augustus nog maar 40 cm van over, terwijl we al maanden zuinig aan deden.
Offerte gevraagd bij de 2 loodgieters, VVS Alstermo en VVS Åseda.
Alstermo moet nog reageren, dus werd het Åseda.
Aangegeven dat we krap met water zaten.
Daar zit heel zuid Zweden trouwens mee (natuurlijk alleen de mensen die niet op een gemeentelijk waterleidingnet aangesloten zijn).
Na 2 weken is men met de werkzaamheden begonnen.
Yvonne en Martine, die op bezoek waren in de week voordat begonnen werd, konden helaas nog niet profiteren.
Omdat we wisten dat er ruimte nodig was hebben we de kamer in de kelder waar alles zou komen, naast de oude waterpomp, helemaal uitgeruimd.
Al het hout dat er lag: weg ermee, echt waar, alleen de oude pomp en het filter stonden er nog en een paar muren geschilderd.
Knapte het enorm van op.
’s Avonds om half 7 werd er gebeld, of het goed was dat ze de volgende morgen om 7 uur konden beginnen, tuurlijk was dat goed.
En ja hoor, rond half acht de volgende morgen werd er gebeld, welk huis was het ook al weer en daar kwam een grote vrachtwagen waar de mini boortoren op stond met
aanhanger, met daarop een heel grote compressor.

zo, dat lijkt erop

zo, dat lijkt erop


Er was wat kapot gegaan onderweg dat eerst gelast moest worden dus men begon pas om 11 uur, ondertussen was ook de containerbak voor de slam (boorgruis, etc.) gebracht.
De rest van de dag, tot half vier, zaten we in een geraas van de compressor en de boortoren.
mini boortoren, maar hij doet het ook

mini boortoren, maar hij doet het ook


Er werd een gat van 60 meter geboord, na 50 meter was er al flink wat water, maar een beetje reserve kan nooit kwaad.
Daarna werd het boortorentje achterin de tuin geplaatst om het bergvärme-gat te boren en ging het de volgende dag vrolijk en net zo lawaaiig verder.
Men zat toen op een diepte van 120 meter, dat werd uiteindelijk 160 meter.
Door een handig machientje werd de 2 keer 160 meter slang het boorgat ingeduwd. Later werd de slang gevuld met water en anti vries o.i.d.
het vullen van de slangen

het vullen van de slangen


Daarna werden de leidingen naar het huis gelegd, nadat de daarvoor noodzakelijke sleuven uitgegraven waren door een mini graver.
20160913_102154

20160913_091733

20160913_130547

20160913_131027
Aansluitend kwam de installatieploeg van het loodgietersbedrijf.
Die deed 50 meter slang in de waterput, monteerde de pomp en de electricien legde de noodzakelijke leidingen en sloot alles aan.
Kortom, na een week was alles gemonteerd, geïsoleerd, gecontroleerd en hadden we 1e genoeg water, nog wel heel troebel en ten 2e warm water en de värmepump oftewel onze nieuwe kachel deed het ook al.
Geweldig.
20160915_145428

Er was nogal wat water gemorst, vandaar de ventilator.

Er was nogal wat water gemorst, vandaar de ventilator.


Hoofdreden om alles beneden in die ruimte neer te zetten en niet in de oude stookruimte bvb, was dat we sneller warm water in de keuken wilden hebben.
Dat duurde eerst langer dan 1 minuut.
Ik heb wel flink moeten praten om het de monteurs duidelijk te maken, maar uiteindelijk heeft men, vermoedelijk omdat ze van het gezeur af wilden zijn,
gedaan zoals ik het graag wilde: een extra lijntje direct van de värmepump naar de keukenkraan: binnen 15 seconden hebben we nu warm water ’s morgens.
Daarnaast is de schoorsteen al weggehaald, is er meteen een nieuwe plaat gemonteerd en zijn we (en ons bezoek) af van het ronkende geluid van de oude waterpomp.
Met het juiste gereedschap en kennis van zaken: een fluitje van een kroon.

Met het juiste gereedschap en kennis van zaken: een fluitje van een kroon.

Foto’s wordt aan gewerkt, rolletje naar de fotograaf gebracht, foto’s een paar dagen later opgehaald, gesorteerd, gescand en in de tekst verwerkt. 🙂

Dit is alles wat je nog ziet van de nieuw geboorde waterput.

Dit is alles wat je nog ziet van de nieuw geboorde waterput.

Is het geen snoepje, de isolatie-man had haar meegenomen.

Is het geen snoepje, de isolatie-man had haar meegenomen.


En nee, we hebben hem niet gehouden, wat best een héél klein beetje jammer was.

En toen mocht Lyda er even mee rondlopen.

En toen mocht Lyda er even mee rondlopen.


20160915_184723

20160914_191651

20160913_121429

20160909_103831

27 3 2016
Medio maart hebben we hier ons eerste geval van vandalisme ervaren.
Op een zondagmorgen was de brievenbus van onze buurman verdwenen en die van ons lag ergens op de grond. Vernield en los getrapt van de palen waaraan ze zaten. We waren niet de enige. In totaal waren er op zo’n 6 andere plaatsen brievenbussen vernield. De buurman zijn vuilnisbak was ook ergens anders achtergelaten. Schijnt iedere paar jaar een keer te moeten. Nou ja.
Dus even naar Kalmar om een nieuwe brievenbus te halen en deze weer gemonteerd, ook weer klaar.

1-IMG-20160306-WA0000

De druk in onze cv installatie liep langzaam – maar gestaag op.
De loodgieter erbij en er waren 3 mogelijkheden:
1e: de kraan waarmee de installatie aan onze waterleiding zit sloot niet goed.
2e: het boiler systeem binnen in de kachel is lek waardoor er (koud) leidingwaterwater in het cv traject komt
3e: als 1 en 2 het niet zijn: goed nadenken en doorgaan met zoeken.
1 was het niet, we hebben de kraan als eerste vervangen, maar na een week kon ik laten weten dat de druk nog steeds opliep en is het boiler systeem van de kachel kortgesloten.
Gelukkig loopt de druk nu niet meer op, ook weer klaar.
Omdat het vrij lang duurt voordat we de 1e keer warm water hebben, hebben we bekeken welk traject het warme water af moet leggen voordat het daar is waar het gevraagd wordt.
Hier uitleggen is wat moeilijk, maar het legt een hele weg af voordat het uit de kraan kan komen.
De boiler zit minimaal zo’n 10 meter van de plaats waar het water verdeeld wordt. Van boiler naar de douche ernaast is plm. 5 meter aan leidingen, het water legt minimaal 20 meter af schatten we. We denken er over na.

Goede Vrijdag was er weer het jaarlijkse “Påskbuffé”.
Het eten was zoals gebruikelijk heerlijk, niet op de haute cuisine manier, gewoon hartstikke lekker.
Met de verloting wonnen we een pot met lingonsylt oftewel vossenbessenjam.
We wilden de pot al weggeven, toen buurman Pahn zei dat het met gehaktballetjes en rösti wel heel erg lekker was. Ietwat argwanend hebben we de pot jam toch maar meegenomen en Lyda heeft de volgende dag alles precies zo klaargemaakt als verteld: rösti, de gehaktballetjes (uiteraard wel even geroerd en gebakken in bbq saus), lingonsylt en een lekkere salade: om je vingers bij af te likken.
Natuurlijk was er weer muziek en conference die altijd eindigt in de onvermijdelijke samenzang.
Vraag Zweden of ze meezingen en pats boem de hele zaal zingt mee, ze kennen alle liedjes uit het hoofd en ……. ze vinden het ook nog hartstikke leuk. Degenen die ons een beetje kennen weten dat we zoiets het liefst van grote afstand bekijken, maar alle anderen hadden dolle pret, daar genoten wij dan weer van.
Ook weer wat geleerd: de zoute haring die je hier in plastic verpakt koopt moet je eerst in water leggen. Dan lost het zout op en wordt de haring heerlijk zacht. Gaan we misschien nog wel een keer proberen. Ik heb het 1 keer gekocht, jaren geleden, pakje open en hapje genomen, maar ajakkes wat hard en zout was dat. Niet te eten. Met de wetenschap van nu had ik dat dus iets anders moeten doen.
De winter is voorbij, de zomertijd geldt weer, het wordt eindelijk weer lente. Heeeeeeeeeeeerlijk !

2016 01 24
De eerste maand van 2016 is al weer bijna voorbij, de maanden november en december van 2015 inmiddels ook, maar vooral november was een drukke maand.
Vrijdag de 30e oktober begon project “badkamer beneden” met het afdoppen van de kranen, het weghalen van de wc en wastafel en het loskoppelen van de kleine radiator.
Maandag de 2e november of dinsdag de 3e zou de plastmatta-legger (Nybro Golv) beginnen met zijn werkzaamheden, dus moest er enig voorbereidend werk gebeuren.
Achteraf bleek alles vrij snel te gaan, alleen hadden we een nogal eigenzinnige monteur toegewezen gekregen door de loodgieter, (Åseda VVS).
Na een belletje door hem met Micke van NG bleek dat hij dinsdag weer moest komen om de afvoer te vernieuwen, die was ouder dan 10 jaar en moest “dus” vervangen worden.
“Had dus ook in 1 keer gekund” denk ik dan. Dinsdag begon NG met zijn werkzaamheden, het verwijderen van het oude vinyl behang, een klus die flink tegenviel.
’s Middags kwam er hulp van de plakploeg, die had er op gerekend al met plakken te kunnen beginnen, maar ze gingen met plamuurmessen etc. het vinyl te lijf, tevergeefs.
De volgende morgen kwam men met een soort schaafapparaat en dat schraapte heel gemakkelijk het vinyl weg.
Vraag me niet waarom dat apparaat niet eerder werd gebruikt.
Intussen had de als timmerman fungerende 1e helper een wand voorzien van nieuwe gipsplaten, deze voorzien van vulmiddel op de voegen, die wand was spiegelglad.
De plaat waar de douchekraan op zat is ook vervangen, rond de wateraansluiting was het helemaal verdwenen.
Op de vloer werd een ijzeren roosterwerk gelegd en met een zelf egaliserende vulling glad gemaakt. De wanden en vloer werden voorzien van een nieuwe laag plastmatta.
Keurig afgewerkt rondom de cv leidingen en de wc afvoer.
Toen ze klaar waren zagen we dat de bovenrand op de wanden afweek van de kleur daaronder.
Na ruim 1 week wachten werd toegezegd dat dit zou worden vervangen door een nieuwe laag met dezelfde kleur, hetgeen keurig gebeurde.
Inmiddels had de elektricien buiten enkele stopcontacten aangelegd voor de kerstverlichting en de grill (uiteraard met aardlekschakelaar) en in de badkamer werd de aansluiting voorbereid voor de nieuwe wandkast.(uiteraard ook met een aardlekschakelaar)
De nieuwe loodgieter (na wat opmerkingen van NG over de loodgieter uit Åseda besloten we maar weer de loodgieter uit Alstermo te nemen – ook op advies van de elektricien) kwam om de zaak weer aan te sluiten en ook daar moesten we weer opletten. Eindelijk kwam er iemand langs die een afspraak ging maken wanneer het werk afgemaakt zou gaan worden, die probeerde onze nieuwe wc pot te plaatsen, heel voorzichtig en nee, paste niet. Daar waren speciale Renoveringspotten voor, die moest ik kopen. Ik dacht nee hè, toch maar even zelf proberen, pot gepakt, op de mooie aansluiting gezet, licht aangedrukt en …. paste precies. 🙂
Afijn, na een week zou de loodgieter de zaak afwerken, toen het zover was moest men even weer terug om wat onderdelen op te halen, ongelooflijk.
Na een dag lekte de douchekraan, weer gebeld, mee terug om nieuwe kraan op te halen, daarna was het klaar.
De elektricien had ondertussen de spiegelkast opgehangen, de lamp daarvan aangesloten en de al eerder genoemde timmerman had al de douchedeuren en de andere meubels geplaatst.
Daarna een paar kleinere dingen opgehangen, wat latjes geschuurd en geschilderd en vlak voor de Kerst was alles eindelijk klaar.
Omdat per 1 januari 2016 nieuwe subsidie regels ingingen, hadden de handwerkers het extra druk, iedereen wilde er nog van profiteren, wij ook.
Yvonne, Eric en zijn vriendin Gerda konden de vernieuwde douche meteen inwijden.

1-huis se na koop 050

1-huis se na koop 049

Zo zag het eruit toen we het huis kochten

1-20151215_190155

Het was weer als vanouds rond de Kerst. Heel gezellig en zelfs met een dun sneeuwlaagje vlak na de Kerst, zoals het eigenlijk hoort vinden wij.
Ook nu ligt er nog een laagje sneeuw, maar voor het eerst sinds de Kerst is de temperatuur boven 0, het is nu 1,9 plus. Maximum min temperatuur was -20 graden.

Nadat Yvonne, Eric en Gerda weer terug in Nederland waren, hebben we het rustig aan gedaan, het was met al het gedoe rondom de badkamer en daarnaast het medische traject best druk, zelfs voor ons, als gepensioneerd stel. 🙂

De sneeuwruimer die we gekocht hebben, doet het prima; is nu 3 keer ingezet en werkt super.
Moet je wel het contactsleuteltje in het contactslot doen, anders doet ie het niet.
Moest mij natuurlijk weer overkomen. Eerst een lamme arm, daarna starten met de startmotor, pas toen ik het hele rijtje mogelijkheden had afgewerkt schoot me te binnen dat ik de sleutel nog niet in het contact had zitten. Learning all the time.

1-20160105_101750

We zijn ook al een paar keer naar fitness geweest, beetje lopen, fietsen, best leuk en we merken ook dat het wel helpt.
Verder doen alle pillen hun werk en voelen we ons prima.

De al eerder genoemde zelfbouw watermeter werkt super. Na de installatie van alles in de badkamer was het peil gezakt tot 25 cm water beschikbaar, we moesten het al 2 maanden met ongeveer 40 cm beschikbaar water doen. Ongeveer 50 cm. water kunnen we niet gebruiken, bodemvrijheid en de hoogte van de snorkel.
Vlak voor de Kerst begon het, doordat er eindelijk wat regen viel, eindelijk te stijgen. Van 25 cm. naar 50 cm., 75 cm., 100 cm. tot 2,70 meter water beschikbaar nu.
Heerlijk, eindelijk na bijna 3 superzuinige maanden weer normaal water te kunnen gebruiken.

1-20160124_151825

1-20160121_111610

1-20160122_082211

Een paar sfeervolle plaatjes van “ons plekkie”

2015 4e kwartaal

oktober 17th, 2015

2015 10 17
Maandag de (voorlopig) laatste proef in het ziekenhuis gehad en donderdag de uitslagen met de arts bespreken. Ben benieuwd, ik voel me redelijk, maar nog lang niet lekker fit.
Enige tijd geleden 2 ramen voor de kelder besteld, dat moest al een hele tijd gebeuren, van 1 was het glas al flink gebarsten; maar nadat al het groen ervoor was weggehaald, was het echt geen gezicht. Vreselijk gewoon, een prima moment om de knoop door te hakken en ze te bestellen – na enkele dagen werden ze afgeleverd en vorige week zijn ze gemonteerd.
Eergisteren een kwastje verf over de oude kozijnen, volgende week een sier latje er voor en klaar is Kees.
Achter de schuur en aan de zijkant is al het struikgewas en klein boomspul weggesnoeid en naar de stort gebracht, stuk ruimer. Gevolg is wel dat de zijkant van de schuur nu prominent in zicht is en (l’histoire se répète) dat is geen gezicht.
Projectje voor volgend voorjaar, kan ik al inplannen en voorbereiden.
Mijn poging om het gras te maaien moest halverwege afgebroken worden, benzine op, 15 liter er doorgejaagd, of dat in 1 zomer is weet ik niet meer precies. Afijn, de tankjes zijn weer volgetankt en we kunnen er weer even tegen.
Ook zo genoten van “ons” Nederlands elftal (?), 11 gestreste miljonairs die moesten winnen van Kazachstan en Tsjechië, altijd moeilijk, toch? Is ook niet gelukt. De Telegraaf was vanwege het hoge Ajax gehalte zeer mild.
Geen nieuws verder, het is nog steeds een redelijke nazomer, temperatuur is wel gezakt, onder de 10 graden en ’s nachts rond het vriespunt, de winter komt eraan.
We zijn er klaar voor.
Volkswagen leert het ook maar niet, een pagina grote advertentie “om berouw te tonen” en hoe doen ze dat: een minuscuul klein vierkantje “schaamrood” – vooral niet te groot, de hele bladzijde had die kleur moeten hebben. Dan toon je berouw, dit was alleen voor de Bühne, “jawel Edelachtbare, we hebben ook berouw getoond in een pagina grote advertentie.” Mooi niet.

2015 juli / augustus /september

augustus 1st, 2015

2015 09 25
Nog even een paar dingen voordat dit kwartaal is afgelopen.
Ik voel me (eindelijk weer) redelijk, volgende week beginnen wat proeven, afwachten dus.
Heel leuk weekend achter de rug, Eddy, Erik en Henny waren er afgelopen weekend, heel gezellig.
Maar een ietsepietsie drukker dan anders, maar daarna konden we weer bijkomen. 🙂

Het VW schandaal: “Wir haben es nicht gewusst” kwam er nog net niet uit, maar het leek er wel op.

Het Nederlandse voetbalelftal: al na 2 minuten na het begin van “de allesbeslissende wedstrijd” tegen IJsland werd het me duidelijk: zonde van mijn tijd en de zendtijd. De achterhoede bleef elkaar maar rustig de bal toespelen, geen idee, geen visie, geen lef, maar ja, ik bleef wel kijken en tevergeefs hopen. Het debacle ontvouwde zich langzaam maar onvermijdelijk: we gaan niet en hebben er ook niets te zoeken.
Datzelfde dacht ik ook vorig jaar, het was al een wonder dat we ons kwalificeerden, maar op het toernooi zelf hadden we niets te zoeken. Dat het een 3e plaats is geworden: alle lof voor Louis, een standbeeld heeft ie wel verdiend, nee toch?, zeker wel. Maar, en dat heeft ie ook zelf verdiend, wel met een dikke hoge schutting er om heen, zodat niemand er ooit naar kijken kan / hoeft.
Zelden zo’n gefrustreerde, zich ten onrechte miskend voelende trainer gezien, benieuwd hoe lang ie nog in Engeland zit.
Daarna houdt ie er mee op, we zullen hem missen…. ???? Denk het niet.

Wij hebben besloten om (onvoorziene omstandigheden voorbehouden) zo lang het kan in Zweden te blijven. Het bevalt ons super hier, de voordelen wegen o.i. zeker op tegen de nadelen. Dus de 10 jaar die we oorspronkelijk als maximaal uitgangspunt hadden, hebben we “voor onbepaalde tijd verlengd”.
Wel met een enkele aanpassing van onze werkzaamheden:
De tuin wordt niet meer door ons gedaan; Lyda kan het bukken en trekken niet meer zonder al na 5 minuten erge pijn te krijgen en ik word al gek als ik er maar aan denk. Grasmaaien, ok, maar al het andere gedoe, nee

Ik hoop dat we de laatste keer het gras hebben moeten maaien, dat hebben gelukkig Erik en Eddy in het weekend gedaan, nogmaals dank.
Ook hebben we een waterstand-meter in elkaar gezet, geeft prima de hoeveelheid water in de put aan.
Vorige week was het even schrikken, na het douchen bleef de pomp maar lopen, foute boel, geen water meer.
Dat viel gelukkig mee, de slang waarmee het water opgepompt wordt had eigen initiatief getoond en was krom getrokken, waardoor deze boven het waterniveau was gekomen. Nadat we deze weer onder water vastgezet hadden, hadden we weer water. Hebben een paar dagen zuinig aan gedaan, door de lange droogte was de waterstand in de put wel erg laag, maar voldoende.
Never a dull moment. 🙂

2015 08 28
Maandag was het een drukke dag, moest voor controle en info “weer” naar onze dokter van de Vårdcentral en omdat mijn bloeddrukmeter maar bleef signaleren dat er iets niet goed zat, dat benadrukt in het gesprek. Daar nam men alle tijd voor trouwens, 1 heel uur. Na het gesprek mocht een verpleegkundige een ecg maken, dat was schrikken, daarover later meer. Voordat het ecg gemaakt kon worden moest mijn naam tevoorschijn getoverd worden en dat viel niet mee. Of ik ingeschreven stond, jazeker, of ik ook de Zweedse nationaliteit had dan, nee, dat niet, of ik zeker wist dat ik ingeschreven stond, jazeker, hier is mijn verzekeringskaartje met persoonsnummer, ja, dan moest ik wel in het systeem zitten, maar ik was niet te vinden. Ik lag daar maar in mijn onderbroekje en zat onder de zuignapjes me te verbazen, er kwam een andere zuster binnen, die dacht ook dat ik toch echt wel in het systeem moest zitten, zij ging even weg en kwam terug: ja, moest erin zitten, raar dat dat niet het geval was, totdat…. inderdaad, de netwerkkabel zat er niet in, en met die geruststelling werd het ecg gemaakt. Die was anders dan die van de vorige maand, gesprekje en door naar het ziekenhuis in Växjö, daar moest weer bloed geprikt worden, leuke verpleegster, maar bloedprikken was niet haar forté zullen we maar zeggen. Geeft toch alle vertrouwen in wat me te wachten staat als het echt spannend wordt. Maar het gaat allemaal in alle rust, geen dokters die met je overleggen en halverwege al weer half gedraaid naar het volgende probleem willen of zusters op de gang die rennen en druk druk druk zijn, alles gaat rustig zijn gang. Heerlijk. Heb andere pillen etc. – we wachten het rustig af.
Wat handig is, ik weet niet of het in NL ook zo werkt, de dokter in het ziekenhuis kon in mijn dossier de ecg zien die men een paar uur eerder in de Vårdcentral in Alstermo had gemaakt.

2015 08 17

Wat een heerlijke week met Marja, Mohammed en de kinderen.
Prachtig weer, zon, zon en nog eens zon, volop genoten, en het is ook zo weer voorbij.
Afgelopen vrijdag (14e) hebben we ze weer naar het vliegveld bij Växjö gebracht en nu zijn ze weer in Den Haag.
Hoogtepunten waren het volop buiten in onze tuin kunnen spelen en het zwemmen in de meertjes. Natuurlijk wel in een afgeschermd gedeelte, maar wel heel anders dan in een chloorbad.
De eerste keer waren we naar het ons bekende bad bij de camping waar Erik en Henny ook “altijd” staan: Orrefors Camping – Orranäsasjön. Bootje gehuurd, geroeid. De 2e keer ook even gekeken bij de Älghult camping, is veel dichterbij, daar waren de zwemmogelijkheden nog veel mooier.

1-20150809_103736

1-IMG-20150817-WA0000

Vlak voor hun komst heb ik op pc en laptop “snel” nog even Windows 10 – geïnstalleerd. De pc draaide al op 8.1 en dat was binnen een half uur gepiept en daarna was het ook klaar.
De eerdere installatie op de pc van Windows 8.1 liep niet zo soepel.
Dat soort ongemak kwam ik helaas weer tegen bij de installatie van W10 op de laptop, die op W7 draaide.
De virusscanner was fout, Google Chrome niet als standaard browser in te stellen, Internet verbinding werkte niet, kortom, alles weer teruggedraaid en een nieuwe poging gedaan, op Chrome na ging alles nu goed, we wachten verdere verrassingen af, zoals net als bij W8 ( veel opnieuw moeten installeren, mail, o.a.)
Al vroeg begonnen met pc’s, toen nog met MS-Dos, waarbij alles nog met te typen commando opdrachten ging, kwam ik rond 1986 bij Dieuwke en Antonio in aanraking met Windows, ze hadden net een nieuwe computer gekocht en dat moest bekeken worden. Een vlotte demonstratie van de mogelijkheden openden voor mij een heel nieuwe wereld, geen C: \program files of copy file en cd en rd, je bleef aan het typen, maar ergens op gaan staan en links of rechts klikken etc. veel handiger en het werkte echt zonder al die lange commando’s. Dat was wel even wennen, ongelooflijk maar waar.
Ja, dat Windows 1.01 was zo gek nog niet ( 🙂 ); maar in 1990 kwam versie 3.0 en 3.1. Veel beter, 🙂 in 1995 kregen we W95 en in 1998 kwam W98. In 2000 kwam ME, een ramp in tegenstelling tot W2000 of NT, dat was prima. In 2001 kwam XP, had ik als een van de eersten; onlangs afscheid van moeten nemen. In 2007 kwam Vista, ook een zeperd, in 2009 W7 en in 2012 W8 en nu dus W10. W7 en W8 zijn prima, soms even wennen, maar het werkt.
Bij de installatie van XP had ik me voorgenomen alles precies volgens de instructies te doen, ging ook niet goed. 🙂 Er stond:
Begin met het verwijderen van alle internet verbindingen – ok, gedaan – nadat u de juiste drivers hebt opgehaald voor uw modem m.b.t. XP. Jammer dan.
Maar het is toch gelukt, dan is het handig om ook nog een oude werkende pc te hebben. 🙂

2015 08 01
Allereerst even de dienstmededelingen:
Ryan Air schijnt, net als vorig jaar, de maanden november t/m maart of april geen vluchten Växjö – Weeze v.v. uit te voeren.
Men hoopt eind 2016 genoeg capaciteit te hebben om het hele jaar door te kunnen vliegen op Växjö – Weeze v.v.
Zweeds geld: er schijnen nieuwe munten en biljetten in omloop te komen m.i.v. oktober 2015.
Het “oude” geld wordt medio 2016 ongeldig.
De uitkijktoren van Aboda Klint blijft voorlopig nog dicht, het zou te gevaarlijk zijn en om de een of andere reden wil de gemeente er geen geld (meer) aan besteden.
Dus voorlopig blijft die attractie geschrapt op het al karige programma van bezienswaardigheden in onze omgeving.

2015 07 19
Meestal houdt het lang uitblijven van nieuws in dat het niet goed gaat, dat is gelukkig hier niet het geval.
Maar alles is al een keer geschreven en net als in Nederland zitten we hier ook in een bepaalde routine.
Wel een rustigere en vooral vrijere. Natuurlijk is het niet echt leuk om voor bijna alles wat je nodig hebt een uur naar Växjö of meestal Kalmar te moeten rijden, maar de rit is een verademing als je het vergelijkt met het drukke verkeer in NL. Iedere rit is een kleine vakantie op zich, voor ons in ieder geval.
Op een enkel kleiner (lichamelijk) ongemak na gaat het hier super. Zet ons wel aan het denken over hoe het later verder moet, maar dat zien we dan wel.
Het is hier misschien niet zo super geregeld als in NL, maar wat we er van meekrijgen is het in NL super geregeld, behalve wanneer je er aan toe bent.
Volgens mij is het in NL in het kort: tot je 85e moet je er zelf voor zorgen en na je 85 moet je het gevecht aan met allerlei instanties.
Veel minder dan dat kan het hier m.i. ook niet zijn.
Het leven gaat zijn gangetje, we genieten er van en alle dagelijkse dingen gaan prima.
De APK keuring voor de Qashqai was geen enkel probleem, we hebben een offerte aangevraagd voor het verbeteren van de douche beneden, maar of we het doen, geen idee.
Erik en Henny hebben op de camping bij Orrefors een laatste week van hun 2015 vakantie doorgebracht.
We hebben het zoals gewoonlijk heel gezellig gehad, zijn de laatste zondagmiddag een uurtje of 2 wezen vissen en hebben zowaar nog iets gevangen, ik weet het, je houdt het niet voor mogelijk.

1-snoek DSC00747

Iedere week “moet” het gras gemaaid worden en dat doe ik ook keurig, dat blijkt het gemakkelijkste te zijn en het mooiste resultaat te geven.

2015 mei / juni

mei 17th, 2015

2015 05 15
Na mijn laatste posting is er al weer meer dan maand voorbij. “Time flies when you’re having fun” en zo is het ook.
Veel gebeurd, de afgelopen weken.
Allereerst het bezoek van Erik en Henny, super weer en een héééél leuke week gehad, was ook zo voorbij.
Een paar klusjes gedaan, genoten van de omgeving en de eerste keer grasmaaien dit jaar was een belevenis voor Erik,
zijn grote talent voor dit soort werkzaamheden heeft hij lang kunnen verbergen, maar is nu aan het licht gekomen.

1-20150424_151208

Een kleine havik dook op een vogeltje vlak naast ons raam, Lyda zag het en kon zelfs een fotootje nemen.

1-20150412_145112

We hebben mijn nieuwe, op naam gestelde, (elektrische) bbq ingewijd, ging prima.

Dit voorjaar al weer voor de 3e keer gras gemaaid en gestreamerd vandaag; het groeit n.l. als gras, letterlijk en figuurlijk.
Zon, regen, zon, regen, binnen 1 week kon ik weer aan de gang.

Het vogelhokje (onze prijs van begin april – wel opletten hè) is al in gebruik genomen en het is er een drukte van belang.
2 stellen hebben er een strijd van leven en dood om gevoerd, maar het is beslist, het ei is gelegd en nu wordt er gevoerd.

De weg voor ons huis is al weer 2 keer bijgewerkt na de winter, de kuilen zijn voorlopig weer weg.

23 en 24 mei is het weer de jaarlijkse cultuur- en natuur ronde, moet wel een beetje mooi weer zijn dan.

Onlangs weer een “ah erlebnis”. Vertel, vertel, ok
Met Marja chatten we regelmatig en onlangs gaf ze aan dat ze met de kinderen naar de speeltuin ging,
ik zat boven lekker in het zonnetje van een ijsje te genieten en opeens leek het me een goed idee dat Marja haar kinderen op een ijsje zou trakteren, dus ik schreef:
Geef je kinderen straks maar een ijsje van ons, waarop Marja schreef dat ze dat net hadden gehad, etc. etc.
Even later was ik in gedachten zo’n 60 jaar terug, moest ik denken aan de zondagse bezoeken, na de hoogmis, aan oma en opa op het Zuideinde, vlak bij de kerk, gezellig koffiedrinken.
De ene keer was er wat meer familie dan de andere keer, maar er was altijd wel de een of andere oom of tante, neef of nicht.
Met de Vliegende Hollander, een ijzeren gevaarte, ik zag het toestel meer als een enkel-moordenaar omdat het voeten-stuur alle kanten opging behalve netjes rechtdoor.
Maar als het moment van afscheid nemen was aangebroken waren we al bij opa geweest, die ons een dubbeltje voor een ijsje had gegeven met de opmerking
“niet tegen oma zeggen hoor” en kwamen we daarna langs oma, die ons nogmaals een dubbeltje voor een ijsje gaf en zei “niet tegen opa zeggen hoor”.
En voor dat bubbeltje kon je toen nog een fatsoenlijk ijsje krijgen.

En daarna denk je weer aan je printerproblemen, hij printte alle kleuren, behalve zwart, reinigen, dieptereiniging, en tenslotte de printkop zelfs gereinigd.
Eventjes deed ie het weer. Ik heb hem ook nog verplaatst. ’s Middags stond ie n.l. vaak in de volle zon en dat leek me niet echt handig, maar veel heeft het niet geholpen.
Kost je ondertussen wel een vermogen aan inkt, heb daar op Youtube filmpjes van gezien, komt Canon niet best vanaf en wat voor printer heb ik: yep, Canon.
Maar alle merken werden genoemd, HP, Epson, Brother, you name it, boeven.

2015 maart / april

maart 29th, 2015

1-20150319_060912-1-1

Een foto kan niet echt de geweldige kleuren weergeven die je ziet, jammer.

1-20150403_173621

Weer het jaarlijkse Goede Vrijdag etentje gehad van de buurtvereniging, was gezellig en met de verloting hadden we achter elkaar prijs, is ook wel eens leuk. 🙂

2015 03 22
Vanmorgen had het licht (even -8) gevroren en we waren, zoals wel vaker gebeurt, vroeg wakker, al om 6,30 uur.
Lyda keek door het douche raampje naar buiten, de zon scheen al een beetje en zij riep vanuit de douche:
“ik zie 2 reeën bij ons achter in de tuin”.
Dat kwam deze winter nog niet voor en ik ging ook even kijken; opeens waren het er 3 en na nog enkele minuten
stonden er 4 reeën achter in de tuin van ons gras te genieten.
Dat is nog eens een goed begin van de dag, of niet?

1-20150322_064231

We zijn 1,5 week in Nederland geweest, Marja c.s. kwamen weer terug naar Nederland en wij hebben haar in Brussel opgehaald.
Daarna naar een tijdelijk adres in Zoetermeer gebracht en de daaropvolgende dagen hebben we gezorgd dat ze weer op gang kon komen.
Zelf had ze het ook druk met inschrijven bij de gemeente en op school en allerlei andere zaken regelen.
Mohammed deed zijn best om vaste huisvesting te regelen.
Allemaal spannende dingen en nadat we geen bijdrage meer konden leveren zijn we weer terug naar Ryd gegaan.
De aankomst daar was schitterend, het zonnetje scheen waardoor de temperatuur heerlijk was, gaf een heerlijk thuiskomst gevoel. Dat stak wel een beetje af tegen de de spannende thuiskomst van Marja c.s.,
maar wij genoten. De vervanger van de RAV, een Nissan Qashqai+2 (klopt, geen Toyota, kan er ook niks aan doen) heeft zich prima gehouden en vooral het rijlawaai was een stuk minder.
We hadden net 1 nacht geslapen of het begon te regenen, ’s nachts nachtvorst, dus de lente begint goed. 🙂

1-20150208_130642

1-20150212_130658

bijna nieuw en 10 jaar oud naast elkaar, ik hoop dat de Qashqai net zo goed is als de RAV4, dan mag ie ook net zo lang blijven. 🙂

2015 januari / februari

januari 30th, 2015

2015 02 17
Er ligt nog een dun laagje sneeuw, maar vorige week toen er nog wat meer sneeuw lag, stond Lyda in de keuken en riep naar mij in de kamer “kijk nou, er lopen paarden hierlangs”.
Waren het Niklas´paarden. Niklas gebeld en wij naar buiten. De paarden liepen genietend en trots door de sneeuw.
Wat een mooi gezicht, ze genoten zichtbaar van het geren en het “vreemde terrein”. Schitterend.
We hadden een – dachten wij – simpel vraagje voor de bank en welgemoed gingen we in Växjö naar binnen.
Nummertje gehaald en of we een afspraak hadden, nee, simpel vraagje. Nou, met moeite.
5 balies met daarachter 5 medewerkers die allemaal keken van: sla mij maar over; maar gewoon op eentje afgestapt:
“we hebben een vraag, kunt u ons ook vertellen ………..?” Alsof we een onzedelijk voorstel hadden gedaan.
Moesten we een afspraak voor maken. Nou nee, zo belangrijk is het ook weer niet maar jullie kunnen ons toch wel even ……
5 medewerkers schudden hun hoofd, nee, dat kon zo niet want stel je voor dat het druk was, dan zouden ze tijden met mij bezig zijn en dat kon niet.
Ja, maar jullie staan mij nu met 5 man uit te leggen dat jullie het te druk hebben? Hoofdschuddend verliet geen tevreden klant het pand.
Zweden zou eigenlijk bij de NATO moeten, maar ik hoop niet dat ze het doen, je zult ze toch moeten vertrouwen dan.
Met 20 schepen in vredestijd geen duikboot kunnen vinden en maar 2 vliegtuigen hebben om te patrouilleren. Ik weet het niet.
Met de zweedse autoverkopers is het van hetzelfde laken een pak.
We zijn achter een andere auto aan geweest en eenmaal in de showroom – waar ze wel koffie hadden, (applaus) – een verkoper erbij gehaald.
Kunt u mij ook……, ja dat weet ik niet, het is niet ons merk ziet u, ok, maar heeft ie ook ….., en zo ging dat maar door.
Tot en met de aflevering, “Heeft-ie ook een reservewiel” tja, geen idee, moeten we even zoeken, nee, ik denk het niet.
Mijn eerste auto zonder reservewiel. Ben benieuwd.
Ook nog even stomverbaasd gekeken gisteren.
Marja komt weer terug naar NL binnenkort, ze had gemaild wanneer en op welk vliegveld.
Op google maps even gekeken hoe ver het was vanaf Meppel en nadat ik de plaats had ingegeven kwam er links naast de kaart keurig een
samenvatting van het mailtje te staan.
Ik was perplex. Dat ging mij nu net even te ver.
Handig, maar zo slim hoeft een programma nu ook weer niet te zijn. Er stond wel boven dat deze info alleen door mij te zien was.
Een opmerking die mij ook weer verbaasde want wie kan er dan allemaal wat zien, wanneer dat er niet bij staat? Argwanend?
Nee, realistisch denk ik.

2015 01 30
Lyda heeft wel al 10 keer gevraagd wanneer ik weer wat op het blog zet, nu dus, eindelijk. Ik had er gewoon geen zin in. Voor mijn gevoel verval ik voortdurend in herhaling en daarvoor doe ik het niet. Nu heb ik weer “inspiratie” en is er weer tekst.
De eerste schrik dit jaar was bij Ikea: al tijden nemen we, wanneer we in Kalmar zijn, 2 koffie, 2 kanelbullar en 2 kleine broodjes met een worstje voor het enorme bedrag van 20 kronen. M.i.v. 1 januari is dat maar liefst 50% duurder geworden. De kanelbullar zijn niet meer gratis en helaas komt er dan 10 kronen bij. Ja, dat was schrikken. 🙂
Verder deed zich bij mijn kruiwagens opeens een raar verschijnsel voor: voortdurend was de band leeg. Bij 1 was dat achteraf niet zo gek, daar zat een klein spijkertje in, maar van de ander lag dat ingewikkelder. Al eens het ventiel vervangen, maar nee, weer leeg. Nieuwe band gekocht en ik zal daar nooooooit meer last van hebben, heb n.l. een massieve band gekocht. Is natuurlijk wat harder en steviger, maar gaat nooit meer lek. Zo doen ze dat hier. Learning all the time 🙂
In Kalmar maar weer eens bij de Volvo garage langs geweest omdat ik niet veel snapte van alle types, motoren, modellen en uitvoeringen die Volvo heeft. Toyota snap ik nog steeds, maar Volvo werd ik gek van. Is me een heel stuk duidelijker geworden, maar er zijn gewoonweg veel te veel mogelijkheden. Wordt waarschijnlijk vervolgd.
Ook eens gekeken naar een sneeuwblazer, in NL heb je zoiets niet nodig, hier ook niet echt, maar gelet op onze leeftijd en niet steeds afhankelijk van Niklas te willen/moeten zijn, toch maar eens flink geGoogled,. Is ook weer een studie op zich.
Er ligt nog steeds een wit laagje sneeuw – een verdwaald zonnestraaltje piept door de wolken en het geeft een echt winters gevoel. Nog zo’n 2 maanden en dan wordt het gelukkig gauw weer lente, dan zijn we de sneeuw ook wel zat.Maar…gisteren bijna 10 cm sneeuw gevallen en vandaag weer. Temperaturen net onder 0. Het is een heel witte wereld nu.

1-DSC02761

1-DSC02766

Bericht uit de krant:
Gepakt een stel dat met 100 liter sterke drank, 117 liter wijn en 380 liter bier onderweg was vanuit Duitsland in Zweden. Jammer dan, geen fuif vanavond 🙁

2015 01 02
Voor zover dit nog niet is gebeurd wensen wij iedere lezer(es) van dit blog een voorspoedig 2015.
Onze jaarwisseling is heel rustig verlopen, ik had me vorig jaar voorgenomen geen vuurwerk meer af te steken en daar heb ik me aan gehouden. Er komt geen hoera stemming noch feeststemming op wanneer je in je eentje wat vuurpijlen de lucht in stuurt en wat knallen produceert, daarnaast geeft het echt een enorme rotzooi, dus: Finito.
Maar wat vliegt de tijd, we hebben dit huis al weer 6 jaar en geen moment spijt van de beslissing.
We hadden helaas geen witte Kerst, wel een witte jaarwisseling, maar ’s middags was alles al weer weg gedooid. + 8 graden was het overdag. Vandaag een weerwaarschuwing, eerst code 2, later code 1, af en toe een fikse vlaag en voortdurend flinke wind, maar voor de 2e keer binnen 1 maand gelukkig niet de verwachte superstorm.
Het was heel leuk om met de Kerst en Nieuwjaar “bezoek” te hebben van Yvonne, Eric en Martine, Theo en Luci en daarna kwamen Ard en Petra. Naast het “traditionele” gourmetten hadden we een Zweeds Julbord (Kersttafel) gedaan, maak je kennis met heel andere gerechten, veel werk, maar dankbaar.

1-IMG_3926

De oudejaarsconferences van Guido en Joep gezien. Leuk.
De pellets zijn geleverd, 7 * 52 zakken van 16 kilo = 5.824 kilo pellets. Moet genoeg zijn, we hadden ook nog 1600 kg over van de vorige winter.

1-20141213_135724

2014 november / december

november 8th, 2014

2014 12 05
In Nederland is het nu pakjesavond, daar merk je hier helemaal niets van. Vanaf medio november zijn alle winkels in kerststemming en dat is helemaal niet raar hier, anders dan men je in Nederland wil laten geloven. Omwille van de commercie “mag” je in Nederland pas na Sinterklaas aan kerst doen.
Vorige week voor de eerste keer “deze winter” weer snert gegeten, héérlijk, rijkelijk gevuld zoals dat heet en dat paste goed bij het weerbeeld wat er was, miezerig, guur en koud, nog net boven de 0 graden.
Terwijl we buiten puntjes op de i aan het zetten waren reed een auto de oprit op – kwam niet bekend voor – en er stapten 3 mensen uit, 1 oude heer en 2 dames. Opeens herkende ik in de oude heer Bertil, de vorige eigenaar van ons huis, die met 2 van zijn dochters even bij ons op bezoek kwam. Heel leuk, vooral voor de 2 “iets oudere meisjes” . 🙂
Weet je nog toen we hier…..en daar heb jij …. en die keer dat …… Memory lane in het kwadraat, heel leuk.
Ook is de schoorsteenveger langs geweest, dat is dik in orde voor het komende jaar.
We zijn weer naar de stort geweest met het allerlaatste van “de klus” en spul dat ook weg kon en voor een stempel van het gemeentehuis voor een verklaring van In leven zijn van Lyda. Tja, dan moeten we natuurlijk ook weer “voor een vermogen” uit eten bij de Thai in Åseda.
Daarna nog enkele andere kleine klusjes afgewerkt, zodat we de kerst met een gerust gevoel afwachten.

2014 11 21
Het is HERFST hier, bewolkt, miezer, regen oftewel de donkere dagen voor Kerst.
Maar alle afval m.b.t. de werkzaamheden aan hek en voorkant schuur zijn opgeruimd en weggebracht naar de stort.
Het watertje naast ons stuk grond stroomt onafgebroken maar kalft niet meer onze grond af, dat werk is dus zinvol geweest.
We zijn ook eens langs diverse garages geweest om ons te oriënteren naar wat er zoal op de markt is.
Ben natuurlijk jarenlang gehersenspoeld doorToyota en wil/moet me nu verdiepen in wat er nog meer op de markt te koop is. We hebben gekeken bij Toyota, Suzuki, Subaru en Dacia. Moeilijk allemaal. Gelukkig rijdt de RAV weer prima, ik moet zeggen, nu na 10 jaar nog net zoals toen ik hem kreeg met zijn 3 jaar. Een heel verschil met een van mijn eerste auto’s, een Austin mini racing green, als die naar de garage was geweest was ie weer als nieuw, maar na een maand of wat werd het steeds minder, totdat ie weer……etc.
Wel een probleem om hem in te kunnen ruilen, het komt er op neer dat ze hem liever niet hebben dan wel.
Rare uitvoering, niet “origineel” Zweeds verkocht, mijnheer, daar kunnen we niets mee, we ruilen hem niet in, en dan kun je weer gaan. Wat op blijft vallen is dat je nergens koffie krijgt, men gaat zitten, doet zijn verhaal en klaar.

Maar…. er is natuurlijk thuis nog wel het één en ander te doen,
Lyda had meteen al het volgende paraat: een kerstboom zelf maken.
Onze oude kunstboom hebben we nu zo’n 18 jaar en daar zijn we op uitgekeken en Henny en Petra hadden een voorbeeld en toen ik die zorgvuldig had bestudeerd dacht ik: dat moet ik nu ook kunnen.
Dus Lyda haalde resthoutjes en een balk uit de schuur, legde alles op de grond uit en zei: “Wat dacht je hiervan?” Iedereen die mij kent weet het antwoord al, dus ik aan het meten en zagen en dit is het resultaat:

IMG_3918

ontwerp Lyda, uitvoering Hans oftewel een HeL of a job. 🙂

2014 11 07
De Zweedse APK keuring voor de auto was geen probleem, wederom zei de keurmeester na afloop: Bra bil – oftewel prima auto. Wij wisten echter dat er iets niet klopte, de auto hield in bij het gas geven, dat verschijnsel werd steeds erger en kwam vaker voor. Woensdag zijn we naar Kalmar geweest, o.a. naar de Toyota dealer die op mijn verzoek er mee heeft proefgereden en kwam na de rit tot de conclusie dat het óf de vacuum klep was of nog waarschijnlijker: de turbo. Het eerste zou minimaal maar 800 euro gaan kosten, het tweede zo´n 1750. Kleinigheid toch?
Voor een controle op deze first opinion (=second opinion) maar naar de Toyota dealer in Emmaboda gereden, zelfde procedure met een volledig andere conclusie: laten we maar beginnen met het vervangen van de brandstoffilter, meestal is het dat. Nogal sceptisch een afspraak voor vrijdag gemaakt en tot mijn grote verbazing loopt de auto weer als de bekende naaimachine – en dat voor 110 euro. Koopje toch? Laten we hopen dat het lang goed gaat. De auto had trouwens een maand geleden nog gewoon zijn winteronderhoudsbeurt gehad bij onze dorpsgarage,daar had ik ook naar toe gewild voor de reparatie, maar ik dacht dat het slim was om eerst eens bij de dealer langs te gaan. Ter verdediging van de dealer in Kalmar: hij heeft wel gevraagd wanneer de auto voor het laatst een onderhoudsbeurt had gehad – 1 maand geleden – en hij heeft toen het luchtfilter gecontroleerd en is er toen vanuit gegaan dat het wel goed zat. Tot zover de auto.

Vorige weekend bezoek gehad van Erik en Henny, altijd heel leuk en gezellig. Maar met een auto die af en toe raar doet rijdt het niet echt lekker, en het was echt herfstig weer. Natuurlijk wel naar Kalmar geweest en het winkelen wil altijd. 🙂

In de Telegraaf van vrijdag gelezen dat men in Nederland het retourpinnen heeft ingevoerd – zo, dat is schrikken, de Rabobank deed dat AL in april, ja ja. Ik weet nog hoe wij hier begin 2009 raar opkeken toen wij na het terugbrengen van iets bij de kassa de vraag kregen: “via kaart of in geld” en wij – geheel onbekend daarmee toch liever gewoon geld wilden.

Het timmerwerk aan de voorkant van de schuur ligt even stil, het regent continue, we moeten nog een plank of 6 en een lat of wat en dan wachten op droog weer om het te schilderen.

2014 september / oktober

september 14th, 2014

2014 10 25
Vandaag nog even een paar dozen met schroeven (diverse lengtes) gekocht voor de nieuwe, zelf te maken, deuren van de schuur.

1-20141025_110806

Ons nieuwe project: de voorkant van de schuur vernieuwen. Schiet lekker op, maar het miezert en regent nogal hier, dus regelmatig ligt het werk een dag stil.

1-20141024_150947
Vanmorgen de auto ook maar weer eens door de wasstraat gedaan, was ie wel aan toe. Maandagmiddag de jaarlijkse APK keuring; met nieuwe remschijven achter moet dat geen probleem zijn. Maandagmorgen even met de stofzuiger erdoor en dan durf ik hem weer ter keuring aan te bieden. Is de auto meteen schoon als ons bezoek eind volgende week komt. 🙂
Afgelopen week was het hoofdnieuws de Zweedse versie van “De jacht op de Red October” oftewel de onderzeeboot die (nog) niet gevonden is.
Een ander (leuker) bericht in de krant was het volgende:
In Älmhult, een plaatsje met een kleine 10.000 inwoners klaagden de ouders van schoolgaande kinderen dat er bij de school veel te hard gereden werd. Dus ging de politie snelheid controleren en ja hoor, binnen een half uur 8 overtreders, 7 ouders die hun kinderen naar school brachten en 1 schoolbus. Kortom, niks nieuws, toch?
Na de verkiezingen was er na ruim 2 weken een nieuw (minderheids) kabinet en net als alle andere kabinetten werd er meteen besloten tot belastingverhoging, etc. etc. kortom……….
De temperatuur is langzaam maar zeker wat aan het dalen, het is al weken echt herfstweer en we gaan langzaam naar de winter toe. Om 18.00 uur is het al donker en morgen zetten we de klok weer terug naar zijn normale tijd.

2014 10 09
“Eindelijk” is het herfst hier, na een super voorjaar en heerlijke zomer. Hele dagen bewolkt en gisteravond en vannacht flink regen.
Gelukkig zijn we inmiddels klaar gekomen met het hek.
Maandagmorgen nog even de laatste planken geplaatst en ’s middags de paalkoppen eraf en dit daarna netjes geschuurd.
Dat zijn dan zo’n 40 geïmpregneerde palen (60 meter 9,5 x 9,5 cm) + geïmpregneerde planken (360 meter 28 x 120 mm)
De palen staan in een betonblokje van gemakkelijk te verwerken cement/beton (plintbetong).
Lyda heeft voor het huis het ijzeren hekje en de ijzeren paaltjes geverfd en flink geholpen al die tijd.
En passant nog even een paar boompjes weggezaagd die op de grens stonden (in overleg met de buren, uiteraard) en die meteen nog even naar de groen stort gebracht. Tis weer netties.
Vandaag (donderdag) zijn wij naar Kalmar geweest (bewolkt, maar 17 graden = t-shirtweer) om een aanhangwagen vol met hout (planken en balkjes voor de schuur voorkant) te halen voor ons volgende project: vernieuwen houten schuur voorkant.
Ook hebben we de afvoerbuis extra verlengd, om helemaal zeker te zijn dat we van dat probleem af zijn, met nog een buisstuk van 3 meter, dat was weer menig hunebedje uitgraven etc.
Morgen een inventarisatie van de te verwachten werkzaamheden maken en een klein beginnetje daarmee. Never a dull moment.

20140929_094103

20141006_130554

20141009_171717

2014 09 20
Vandaag weer naar Kalmar geweest, nog een paar palen halen voor het nieuwe hek.
Het is een hele klus, maar het resultaat mag er zijn.
De hele week bezig met het verwijderen van al het andere oude hekwerk (voorkant en andere kant) en met het kortwieken van struiken, boompjes, etc. wat een klus. Er liggen 2 hele grote stapels met al het gekapte spul, 1 voor aan de weg en 1 achter in de tuin. Moet nog weggebracht worden.
Het hout van het oude hekwerk hebben we woensdag nog kunnen wegbrengen naar de stort in Åseda.

20140905_153432

20140905_153455

Het wachten is op de bestelde afvoerbuis en het gruis, duurt nu al meer dan 1 week, lijkt nergens op.

20140920_163655

Zo moet het worden…..en zo was het

20140904_094022-1

Na lang wachten is de loodgieter (uit Åseda) ook geweest, o.a. voor het oplossen van ons probleem met de waterpomp, die verliest druk, we hebben in het drukvat een nieuw ventiel gedaan en dat lijkt de oplossing te zijn, is in ieder geval veel goedkoper dan een nieuw drukvat. Afwachten dus……..
Ook heeft hij een expansievat beneden geplaatst en het oude expansievat boven “kortgesloten”. Was een eis van de verzekering, is nu eindelijk klaar. De loodgieter uit Alstermo (die al voor de 2e keer een andere eigenaar heeft) mocht het ook doen, maar toen hij na 1 jaar wachten nog niet geweest was, was voor mij “de maat vol”. Dit verschijnsel (problemen om met een loodgieter een goede afspraak te maken) komt trouwens in heel Zweden voor, het Zwedenweb-forum staat er vol mee. Verder is het altijd bijzonder knap om te zien hoe snel men werkt en men om precies 15.30 klaar is zodat men om 16.00 uur thuis is. Helaas had hij net niet 🙂 🙂 de juiste spullen bij zich om de 3e klus: het plaatsen van een radiator beneden bij de waterpomp af te ronden. “Jammer, ik kom volgende week wel weer even terug” (dat hopen we dan maar….).
Morgen een vrije dag, heerlijk……… Feyenoord – Ajax op de radio luisteren… just like the old days, you know.
Jammer voor Feyenoord, maar ja, als je iedereen verkoopt die een beetje voetballen kan ??

2014 09 14
Vandaag voor het eerst sinds we in Zweden wonen, hier gestemd, voor Gemeente en Provincie, voor het Rijk mocht niet, net als in NL. Was natuurlijk nieuw allemaal, maar nu weten we het.
Eerst uit een “theezakjes bak” de gewenste stembiljetten zoeken en pakken, daarna deze in een envelop doen, dan pas legitimatie en stembiljet-enveloppen afgeven.
Nu afwachten hoe de uitslag is, spannend allemaal.
Verder genieten we van ons weekend want we hebben het smoordruk, jullie hebben het smoordruk? Ja, we hebben project Hekwerk gestart en dat valt natuurlijk weer ietwat tegen.
Overleg met buurman Bengt wiens hek het was, natuurlijk was het mijn hek, en dat we ook op zijn grond aan het werk moesten, dat was geen probleem, we konden onze gang gaan, toch mooi op die manier.
Ik zag natuurlijk wel tegen die klus op, megaklus, maar “helaas” berichtte de buurman dat zijn werk er weer op zat en die gelegenheid grepen we direct aan,
dus meteen werkoverleg en na de nodige inkopen gedaan te hebben zijn we begonnen.
Prikkeldraad verwijderen, oude hekwerk verwijderen, palen eruit, lang gras, takwerk en klein boomspul weghalen met streamer, bosmaaier en kettingzaag.
Daarna begonnen met het graven van de gaten voor de nieuwe palen.
Gelukkig is er een (in ieder geval voor mij ) nieuw soort snelcement, gat graven, zak leeggooien in het gat en 3 liter water erop en een beetje roeren.
Klaar, lekker handig.
We hebben voor meer dan 300 meter aan planken liggen, wat palen, plenty zakken plintbetong (= snelcement) en er staan al 12 palen.
Tegelijkertijd pakken we ook het probleempunt van het beekje aan, het met kracht uitstromende water haalde alle aarde tussen de stenen weg en daar werd het niet stabieler van, integendeel. Wat je daar aan stenen tegenkomt, niet normaal en al helemaal niet te tillen.
1-20140910_124348-1
Dus verlengen we de betonpijp zodanig dat de stroom niet meer de stenen wal schoonspoelt, maar wat meer van onze kant af gaat stromen.
De pijp zal morgen geleverd worden met een lading gruis, als opvulsel en voor de oprit.
Daarna hekwerk voor en aan de andere kant van het huis. We zijn nog wel even bezig.
Vorige week zaterdag zijn we met de andere dorpsvereniging (Älghult) waar we lid van zijn een dagje weg geweest, we vertrokken met 50 man in een Mercedes bus om 7,45 uur; koffiedrinken in een oud herenhuis, (http://asaherrgard.se/). Daarna bijna 3 uur met een oude (uit 1887) stoomboot,
1-20140906_094530
(http://www.tolg.se/angaren_thor.aspx) , over 2 meren gevaren, door een kanaal, een sluis en na aankomst in Evedals Värdshus, (http://evedalsvardshus.se/)
20140906_124911
kregen we een eenvoudige lunch. Daarna nog naar het provincie archief van (onze) provincie Kronoberg geweest in Växjö, waar we wat interessante zaken hebben bekeken met koffie en broodjes ter afsluiting.
Om 17.00 uur waren we weer terug, na een fantastische, zonnige dag. Prachtig.

20140906_152555

Zaterdag 30 augustus was het Alstermo dag, weer even heen geweest, was gezellig. Je kent nu een aantal mensen en wat belangrijker is, je kunt er even een praatje mee maken.
We voelen ons nog lang geen Zweed, maar ook geen vreemdeling meer, is wel lekker.

Ook hebben we (Lyda was dit keer ook mee) voor de andere buurtvereniging (Bockaskruv) weer meegeholpen om de boel winterklaar te maken. De ene groep heeft de grote partytent afgebroken en opgeruimd, een andere groep fatsoeneerde het gras en de bloemperken en weer een andere groep zorgde ervoor dat na een uurtje of 1,5 er koffie met koek, warme worstebroodjes etc. klaarstonden. Kortom: het is geen straf om daar mee te helpen.

2014 juli / augustus

juli 16th, 2014

2014 08 16
Vorige week begon het op een avond om 22.00 uur te regenen tot 6.00 uur de volgende morgen en viel er 50 mm volgens onze regenmeter. Eindelijk.
Sinds een dag of wat is het afgelopen met het bloedhete weer, de temperatuur is weer normaal, heeeeeeerlijk.
Vandaag zijn we ( Memory lane 🙂 ) naar Urshult geweest, naar de gelijknamige Camping, de camping waar we, samen met Lyda’s broer Theo, bij ons eerste bezoek aan Zweden hebben gekampeerd.
Dat (1982) is inmiddels 32 jaar geleden. We gingen heel vaak naar Duitsland op vakantie, zo vaak, dat het al helemaal niets bijzonders meer had.
Toen zijn we een paar jaar naar Italië gegaan, maar met de taalgids “Hoe zeg ik het op zijn Italiaans” kun je de vraag nog wel stellen, maar met het antwoord kun je helemaal niets.
Broer Eddy zijn auto had een klein mankementje, wij naar de dealer, maar toen we de vraag “waar is hier ergens een Citroën dealer?” in het Italiaans gesteld hadden hebben we geprobeerd aan de hand van de armbewegingen de garage te vinden. Dat lukte ook nog met enige moeite, maar toen hadden we wel door dat dit het ook niet was.
Denemarken was lekker rustig en volgens “ervaren” kampeerders daar, was het in Noorwegen en Zweden nog veel rustiger. Dus …. op naar Zweden.
Onze eerste Zweedse camping was in Urshult, toen nog Rävabacken camping, nu Urshult Camping geheten.
Daarom zijn we daar vanmiddag even wezen kijken en hebben herinneringen opgehaald over toen (per slot van rekening lag het maar een kleine 100 km van ons af).
Citroën Visa II SE met Walker Viva vouwwagen, in Travemünde met de boot. Toen moesten we nog op door opspattend zeewater nat geworden stalen platen omhoog de boot op, remde bovenaan onze voorganger en stonden we bijna bovenaan stil en kwamen niet meer verder, op het gladde staal slipten de voorwielen).
Direct 2 zwaargewichten van de crew, 1 hielp met drukken, 1 leunde op het voorspatbord en ja hoor, daar gingen we weer. Those were the days. 🙂
In Tingsryd, vlak bij Urshult zagen we toen een ander fenomeen. We genoten van een ijsje toen we zagen dat bij een gebouw in de verte om de paar minuten mensen iets bij een raampje deden. Geen idee wat, maar men kwam, morrel morrel, en weg was men weer. We gingen kijken en zagen onze eerste geldautomaat in werking.
Learning all the time. 🙂

urshult

Theo en Hans op weg naar onze 1e snoek, gevangen, schoongemaakt en gegrild, echt lekker was anders, maar heel aparte ervaring.

2014 08 08
Op zo’n 400 km noordelijk van ons woedt al ruim een week een grote bosbrand.
Zo’n 1000 bewoners zijn inmiddels geëvacueerd, veel dieren ook en al die tijd is men met man en macht aan het blussen, manschappen en helikopters.
Sinds een paar dagen ook met 4 blusvliegtuigen, 2 uit Frankrijk en 2 uit Italië.
Vuur is nog steeds niet onder controle. Tot nu 1 dode en 1 zwaar gewonden en een flink aantal verschroeide voetzolen. Vooral de steeds wisselende wind geeft problemen.

2014 08 02
Tropisch is het, niet meer normaal, al wekenlang. 2 dagen met wat bewolking, soms onweer en 1 keer “maar” 15 mm regen en nu weer zon, zon en nog eens zon.
Heerlijk maar doodvermoeiend. We houden ons rustig en doen maar net als of we deze 4 weken vakantie hebben.
Voor de gemiddelde Zweed zit zijn vakantie er nu op, weer aan het werk met deze temperaturen. Geen pretje.
Met frisdrank en ijs is het vol te houden en dan te bedenken dat dit voor Marja c.s. voortaan normale temperaturen zijn. Pffffft.
Ze zijn na 3 min of meer voorspoedige vluchten (enige vertraging lijkt onvermijdbaar) aangekomen in Hyderabad en zijn nu ruim een week bezig om hun draai te vinden. Petra heeft ze uitgezwaaid vanaf Düsseldorf, klasse.
De container doet er een maand over, dus duurt het nog even voordat ze hun spulletjes kunnen gebruiken.
De jongens kunnen na 2 weken “vakantie” direct door naar hun nieuwe school, lekker dichtbij hun woning, dat scheelt.
Wij vermaken ons hier best, ’s morgens koffiedrinken op de veranda, ’s middags bbq met een pilsje of wijntje en dan een siësta, zoiets went gauw. 🙂
Zondag even naar Älghults Hembygdsgård geweest om naar “veteranbilar” te kijken en een lekkere wafel te verorberen.

1-20140803_133633-001
DKW plm. 1935 prachtig om onder de motorkap te kijken, dwarsgeplaatste bladveer voor.

1-IMG-20140803-WA0018
De Chevrolet Stylemaster (rechtse) is van buurman Bengt en is net zo oud als ik. Raar idee.

1-IMG-20140803-WA0000
en hier hebben we 2 porties van genomen, was heerlijk.

2014 07 15
“Eindelijk” heb ik even tijd om weer een stukje in mijn blog te schrijven.
We hebben de afgelopen maand veel meegemaakt en een leuke tijd gehad.
Vlak voordat we naar NL zouden afreizen om “afscheid” van Marja, Mohammed and kids te nemen ( i.v.m. hun emigratie eind juli naar India) had ik last van een forse blaasontsteking en/of urineweginfectie en kreeg van de dokter een antibiotica kuur. Die hielp gelukkig zo snel, dat we ons aan de planning konden houden. Erik en Henny hadden vakantie en het leek ons leuk om een weekje bij Yvonne te logeren, dat was prima voor elkaar, gezellig. Direct na aankomst meldde Erik dat oom Jaap was overleden en de volgende dag zou worden begraven. We waren – omdat we hier al woonden – niet naar de begrafenis van neef Hans en tante Mary geweest, nu waren we in NL en konden we wel.
Zowel op de heen- als ook op de terugreis deed zich bij de auto weer het probleem van het gele lampje voor, maar we kenden nu de truc met de sleutel, dus dat was verder geen probleem. Naar de oorzaak zijn we, o.a. met hulp van Eric, op zoek. (dank!)
Zweden heeft vakantie en tot nu toe hebben ze mooi weer.
1,5 week was het bloedheet hier, nu is het gelukkig 2 dagen wat koeler en daarna wordt het weer zo’n kleine 25 graden. Heerlijk.
Het WK voetbal: gelukkig kan ik achteraf schrijven dat het NL-elftal me alleszins meeviel, inclusief “DE BONDSCOACH”. Wie had dat voor mogelijk gehouden, niemand toch? Nou vergeet ik toch weer “DE BONDSCOACH” die wist eerder dan wij dat de groep potentie had. 🙂
Bij Marja was het gezellig want Petra, Eric en Martine en Yvonne, Erik en Henny en wij hadden een leuke zondag. We zijn echt verwend.
Omdat we na ons vorig bezoek toch weer zwak ziek etc terugkwamen, hebben we het dit keer echt héél rustig aan gedaan. Na de reis op donderdag was er vrijdagmiddag de begrafenis van oom Jaap, zondag naar Marja c.s., woensdag wederom naar Marja en een middag naar Erik en Henny op de camping. Zaterdag weer terug en ……… zo fris als een hoentje – geen centje pijn gehad.
Na thuiskomst direct weer gras maaien en alles stond er weer mooi bij.